Tverrfjellhytta, Norwegian Wild Reindeer Pavilion

6
Tverrfjellhytta, Norwegian Wild Reindeer Pavilion

The rippled timber core of this reindeer observation pavilion by architects Snøhetta mirrors the curves of the surrounding Dovre Mountains in Norway.

Named the Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion, the building is used as an education centre by charity the Wild Reindeer Foundation. A rectangular steel frame contains the pavilion and a glazed wall lines the observation area. Norwegian ship-builders constructed the curved timber centre from pine beams, which were milled using digital models and then pegged together. Visitors to the pavilion can sit on the wooden form, where they are warmed by a suspended furnace.

The building design is based on a contrast between ideas – a rigid outer shell and a soft, organic inner core. The wooden core is shaped like rock or ice that has been eroded by natural forces like wind and running water, and is placed within a rectangular frame of raw steel and glass.